Vårkänslor 2012

Ny cykelväg längs Smedjegatan


Våren är här och nu kommer antalet som cyklar i Malmö öka markant. För alla som inte cyklat på ett tag kommer här en genomgång av lite nya cykelvägar i stan.

- Smedjegatan mellan Möllevångstorget och station Triangeln södra:

Cykelvägen mellan Möllevångstorget och södra Triangelstationen är nu klar. Sträckan är ett exempel på hur man bygger en bra cykelväg. Korsningen med Nikolaigatan är upphöjd med ramp på båda sidorna. Att det inte är så vid Södra Förstadsgatan har förmodligen med busstrafiken att göra. Troligtvis blir det ändring när gatan blir gågata och busstrafiken flyttas till Rådmansgatan. Vid Bergsgatan är det gjort en liten låtsasrondell. Den här kan nog fungera till skillnad från den som finns i korsningen Kungsgatan/Kaptensgatan.
  

Exemplarisk cykelöverfart vid korsningen Smedjegatan/Nikolaigatan

Korsningen Smedjegatan/Södra Förstadsgatan är inte lika bra

Låtsasrondell som kan fungera


- Stadiongatan mellan Per Albin Hanssons väg och Trelleborgsvägen:

Det här är en del av en sträcka som ska gå från Limhamn till Lindängen. Problemet på den här sträckan är in- och utfarten till Mobilia. När det är mycket trafik blir det bilar stående på cykelbana.  


Cykelväg förbi Mobilia


- Nobelvägen mellan Sallerupsvägen och Hornsgatan:

Också en liten del av en sträcka som till slut kommer gå från ena änden av stan till den andra. Cykelvägen längs Nobelvägen är en av de mest efterlängtade i Malmö. Liksom vid Smedjegatan är det exemplariska överfarter vid korsning med sidogator. Om det bara fortsätter så här och gamla korsningar byggs om så har Malmös cyklister mycket att se fram mot.

Bra överfart och mindre bra parkering
Ett annat vårtecken är att det blir fler och fler räcken vid trafikljus att hålla sig i. Dessa räcken är nog det bästa som Malmö stad gjort som inte är nya cykelvägar.
Räcke vid korsningen Carl Gustafs väg/Östra Rönneholmsvägen 

Kommentarer

Zozo sa…
Hej! Jag har en fråga
Viktig för mig faktisk
KAN MAN CYKLA FRÅN SÖDERVÄRN TILL CITADELL DÄR VI GYMNASUMET?

Alltså helst cykelväg med tanken på att jag inte är specialist på att cykla?
Tacksam
Hej Zozo,

Det går att cykla från Södervärn till Citadellvägen på cykelväg. Från Södervärn cyklar du längs Carl Gustavs väg mot Pildamsvägen där du svänger höger. Sen är det bara att cykla rakt fram så kommer du till Citadellsvägen.

Om du har funderingar på fler vägar att cykla har Malmö stad gjort en cykelkarta med alla cykelvägar. Dessutom kan du söka lämplig cykelväg på Skånetrafikens hemsida. Välj reseplaneraren och markera cykel (och avmarkera allt annat).

Hoppas den här informationen var till någon hjälp :)