Tillåtet cykla på ÖresundsbronIdag startar ett ettårigt projekt som kan göra det möjligt att cykla på Öresundsbron. Räkna dock inte med att komma till betalstationen med din gamla damtralla. Till att börja med är det bara erfarna pendlare med sportcyklar som tillåts passera.

- Idén har diskuterats under en tid men den har blivit extra aktuell i och med de nya gränskontrollerna, berättar Elvira Maddiggarn på Malmö stad. Tågpendlarna är vana vid förseningar men nu har de fått nog och många väljer bilen istället, fortsätter Elvira. För att minska bilåkandet över bron tänker nu Malmö och Köpenhamn tillåta cykling på bron. Till att börja med kommer vägrenen förses med cykelsymboler men slår försöket väl ut vill de båda städerna att Öresundsbrokonsortiet bygger två rör under Öresundsbron.
- Cykelbanor i rör har slagit väl ut i bland annat Norge, säger Elvira Maddiggarn. Fördelen för cyklisten är väderskydd och ingen motvind. Det är till och med möjligt att skapa övertryck som ger konstant medvind, menar Elvira.

Cykelrör i Norge 


I tunneldelen kommer en servicetunnel användas för cyklisterna. Än så länge är det inte helt klart hur anslutningen ska se ut mellan brodelen och servicetunneln men Elvira räknar med att cyklisterna hittar själva.
- Malmös cyklister är vana vid att cykelvägarna inte hänger ihop så det blir nog inget problem.

Eftersom det inte är helt ofarligt att cykla på bron är det till att börja med bara erfarna cyklister som tillåts cykla över.
- Vi vänder oss i början till MEMILs som har cyklar med minst 12 växlar, säger Elvira. Dessutom kommer det krävas att du har BroBizz för att kunna passera betalstationen och giltig legitimation synligt placerad på kläderna, avslutar hon. Tanken är att cyklisterna ska få en egen gräddfil vid gränskontrollen.
Ett startkit med reflexväst med plats för legitimation och BroBizz samt en stingpinne med LED-ljus var beställt till premiären men upphandlingen överklagades så nu är det osäkert när det kan levereras. Även upphandlingen av målningen av cykelsymbolerna är överklagad vilket gör att det dröjer innan dessa är på plats.

På den danska sidan räknar man inte med någon större tillströmning av svenska cykelpendlare.
- Vi syns de svenske syklister er pussys, säger Pernille Lars August från Köpenhamns trafikkontor. På frågan om danskarna haft problem med sina upphandlingar svarar Pernille "fuck de". Vi tolkar det som att det inte gjorts några upphandlingar på den danska sidan.

Den 1 april 2017 avslutas projektet med en workshop där medverkande cyklister får utvärdera försöket. Ett antal slumpmässigt utvalda bilister i Malmö kommer också höras och deras ord väger tungt.
- Har vi inte bilisterna med oss vågar vi inte göra några cykelsatsningar, avslutar Elvira Maddiggarn.


Kommentarer

Mallemoe sa…
Hej, stämmer den här artikeln? Jag hittar inget annat om att få cykla på Öresundsbron. Men det låter intressant!
Kathleen, cyklist i Antwerpen (Belgien)
Aprilskämt!!!
Men det vore ju jättefint med en cykelväg över bron...
Dava sa…
April-april...