Örebro bygger cykelhighwayDet verkar som att Örebro blir först i Sverige med att bygga inte bara en utan två supercykelvägar. Redan i oktober börjar arbetet med att skapa två stråk där cyklar är prioriterade. Det kommer att vara upphöjda överfarter, särskilda linjer och skyltar, bättre belysning och på ett ställe rätas cykelbanan ut för att undvika en tvär sväng.

Det ena stråket kallas Svampenleden och går från stadens centrala delar till ett industriområde och bostads- och villaområden i norr. Det andra, Hagaleden, går västerut till industri- och stora bostadsområden. Totalt kommer cykelstråken att kosta tre miljoner kronor, varav staten står för hälften.
I Skåne pågår en utredning om att bygga en cykelhighway mellan Malmö och Lund men den är inte klar förräns Örebroarna redan har börjat susa fram på sin velostrada. Därefter tar det flera år innan själva bygget är klart. Om det ens blir av. Inte heller inom Malmö och Lunds kommuner finns det konkreta planer på prioriterade supercykelvägar. Trots att bägge städerna säger sig prioritera cyklister och tävlar om vem som är Sveriges bästa cykelstad. Nu är det alltså upp till bevis för respektive kommunstyrelse: börja prioritera på riktigt! Det finns väldigt trafikerade cykelstråk som skulle behöva en högre standard. De behöver också sträckas ut så att de går från ena sidan av stan till den andra. Dags att börja bygga supercykelvägar i Malmö nu!

Kommentarer