Malmös farligaste cykelöverfart?Det här kan vara Malmös farligaste cykelöverfart. Platsen är Fersens väg precis söder om korsningen med Regementsgatan. Dagligen kommer här hundratals cyklister som behöver korsa Fersens väg. Gatan mitt emot är Storgatan som sedan byter namn till Kungsgatan och är en av Malmös mest trafikerade cykelstråk. Åt andra hållet finns Regementsgatan som snart får cykelväg på sträckan från Fersens väg till Carl Gustafs väg. Alla de som kommer cyklande här tvingas ut i gatan med en smal refug i mitten som enda livboj. Trafiken är hård på Fersens väg och hastigheten hög. Här måste något göras.
En lösning är att låna utrymme på östra sidan av Fersens väg till cykelväg norr- och söderut. På så sätt får cyklisterna en säker väg till den övervakade korsningen vid Regementsgatan och som alternativ korsningen vid Fågelbacksgatan.
Fågelbacksgatan är för övrigt ett väldigt populärt cykelstråk där det inte finns någon sorts cykelväg. Är med andra ord läge att återkomma till den.

Kommentarer

NLC sa…
Japp den korsningen är inte kul för cyklister. Som bonus ska kan man dessutom få turen att bli uppkörd i bakhjulet av polisbil med blåljus som också får utnyttja "grindhålet"...

Men det finns alternativ, ett är att svänga vänster redan vid Davdshallstorg (rätt sida dock ...) eller in på Kockumsgatan för att sen svänga höger in på Erik Dahlbergsgatan när man ska vidare till Fågelbacksgatan - bra och tydlig skyltning skulle nog hjälpa många att välja bättre vägar.

Ska man cykla neråt kungsparken/biblioteket/kasinot så innebär det alternativet dock en trist omväg. Men i samspel med trafiken kan man faktiskt svänga höger ut på Fersens väg och vid trafikljuset göra en "halv" vänstersväng över till den excellenta cykelstråket vid biblioteket. Åt andra hållet (in på Storgatan) är det dock inte lika enkelt...

Tyvärr ser man också allt för många cyklister som satsar minst lika mycket in i denna korsning som de hårda bilarna (som faktiskt ändå kör på huvudled).
Marcus sa…
Denna korsningen har jag också funderat mycket över varför det inte händer något från gatukontorets sida. Varje gång jag kommer dit på min väg till eller från Lund ser man någon stackars cyklist som tar sig över med fara för livet.

Själv gör jag som föregående talare (eller skrivare kanske) och svänger in om Davidhallstorg. Detta funkar eftersom jag ska upp Erik Dahlbergsgatan, men det blir ju en j-a omväg om man ska ner åt stadsbiblioteket.

Nä, återigen. Lite rakare cykelvägar och gärna utan alla kanter och gupp som finns här och var.