Vårtecken?
Ett säkert vårtecken är det ökande antalet cyklister i trafiken. Det ökande antalet cyklar som parkeras utomhus innebär också att cykelstölderna skjuter i höjden. 2015 anmäldes över 66 000 cykelstölder vilket gör cykelstöld till ett av de vanligaste egendomsbrotten enligt Brottsförebyggande rådet. Risken att bli av med en ny cykel är så stor att många väljer en enklare cykel än de egentligen skulle vilja ha. Andra köper en billig begagnad cykel som ofta är i dåligt skick och ibland rent av trafikfarlig. Det är också stor risk att ditt begagnatfynd är en stulen cykel. Länge har cykelstölder varit oprioriterade av polisen men de senaste åren har det skett en förändring. Numera försöker polisen komma åt de organiserade cykelstölderna. Eftersom risken för upptäckt är liten och straff vid fällande dom är lågt har cykelstölderna blivit mer och mer storskaliga. Numera kör den professionelle cykeltjuven runt med släp eller mindre lastbil och tar så många cyklar han hinner på en natt.
Hur skyddar jag mig?
En standardcykel säljs ofta med ett fast monterat, godkänt lås. Tyvärr hindrar det inte tjuven från att bära iväg med din cykel eller lasta den på en lastbil. Det är alltså en god idé att köpa ett extra lås för att även låsa fast själva cykeln. Förslagsvis bör också detta lås vara godkänt.
Att låsa fast cykeln i framhjulet är inte en bra idé
Hur du låser fast cykeln spelar också roll. Att enbart låsa fast framhjulet i ett cykelställ är ingen bra idé, då cykeltjuven lätt skruvar av hjulet och tar resten av cykeln. Om du i gengäld låser fast ramen eller bakhjulet kan detta tyvärr innebära att framhjulet blir stulet. Tjuven som stal en cykel genom att skruva av framhjulet behöver ju ett nytt hjul. Slutsatsen blir således att för bästa skydd krävs två lösa lås där det kraftigaste används för att låsa fast cykelns ram i ett fast föremål och det enklare låset för att låsa fast det ena eller bägge hjulen (beroende på om du har ett ramlås till bakhjulet).
Det är bättre att låsa fast bakhjulet men det kan innebära att ditt framhjul försvinner
Registrering
Om din cykel ändå skulle bli stulen kan det vara bra att den är registrerad i ett cykelregister. Det finns idag ett par olika cykelregister som gör att din stulna cykel blir enklare att spåra. När du köper en ny cykel brukar det förutom registrering även ingå en försäkring som täcker den självrisk ditt hemförsäkringsbolag tar ut. Tidigare var det Smart Safety/Falck Secure som registrerade nästan alla nya cyklar men från våren 2015 är det Solid som tagit över Falcks register och marknaden för registrering av nya cyklar med tillhörande självriskförsäkring. En förändring från tidigare är att registrering och försäkring numera är gratis de första 3 månaderna istället för ett år. Det är därför en bra idé att förlänga försäkringen i ytterligare ett år när du får ett erbjudande om det.
Även en äldre cykel kan vara bra att registrera för att polisen ska kunna se att det är du som äger den. Solid erbjuder inte registrering av gamla cyklar men det finns ett par alternativ.
- Stöldskyddsföreningen: här kan du registrera upp till 100 föremål och värdesaker, bland annat cyklar.
- Cykelregister.se: gratis cykelregistrering. Vill du ha en stöldskyddsdekal kostar den 50 kr.
- Cykelfrämjandet: som medlem i Cykelfrämjandet har du möjlighet att registrera din cykel.
Om min cykel blir stulen
Skulle din cykel bli stulen är det viktigt att du anmäler stölden till Polisen. Uppge ramnummer och registreringsnummer om du har det så att Polisen kan identifiera din cykel om den hittas. När du gjort en polisanmälan kan du anmäla stölden till ditt försäkringsbolag. Är det en lite äldre cykel finns det risk att du inte får så mycket i ersättning. Om du skulle hitta din cykel efter att du gjort en anmälan kan du inte återta den hur som helst. Ring 114 14 för besked om hur du ska gå tillväga.
Monark Karin, en favorit bland cykelköpare och cykeltjuvar
Köp-och-sälj
Vart tar då alla stulna cyklar vägen? Det vanligaste är att de säljs på köp-och-sälj sidor på internet. På Blocket kan man ständigt hitta annonser med nästan nya Monark Karin för under 2000 kr. Sannolikheten att dessa cyklar är stulna är stor. Säljaren lockar med två nycklar för att lura köparen att tro att cykeln är legitim. Tyvärr innebär det bara att tjuven bytt ut låset mot ett nytt.
Att tänka på vid köp av begagnad cykel
Här är en checklista för alla som tänker köpa en begagnad cykel:
- Originalkvitto: jämför ramnumret eller SEC (Falck Secure) och SOL (Solid) nummer med cykeln i fråga. Stämmer inte något nummer kan kvittot vara en förfalskning. Är kvittot handskrivet utan annan information än märke och modell är det förmodligen inte originalkvittot. Förfalskade originalkvitton har dykt upp som ett nytt sätt för cykeltjuvarna att lura köparen. Priset på dessa cyklar är generellt högre vilket ökar trovärdigheten. I ett fall i Malmö misstänker polisen att en 19-åring har sålt över 200 cyklar med förfalskade kvitton.
- Märkning: nya cyklar har oftast två typer av märkning, ramnummer och stöldskyddsnummer (SOL). Det är sällan tjuven bryr sig om att ta bort märkningen eftersom de flesta inte bryr sig om att kolla upp cykeln. Ramnumret sitter oftast under vevhuset (under ramen mellan tramporna) så man får vända upp och ner på cykeln för att se det. Enklare är det att se SOL numret. Det står på en etikett på ramen, vanligtvis på baksidan av sadelröret nere vid vevhuset.
- Kolla upp: kontakta Polisen eller Solid för att kontrollera att cykeln inte är stulen. Det finns alltid en risk att ägaren till cykeln inte hunnit anmäla stölden så du kan aldrig vara helt säker. Dessutom är Solids cykelregister en prenumerationstjänst vilket innebär att cykeln inte finns med i deras register om abonnemanget inte förlängts.
- Låset: många säljare hänvisar till att det finns två nycklar till cykeln, det betyder dock inte att låset är original utan kan vara utbytt. Om du funderar på att köpa en Monark, Crescent, DBS eller King bör det stå YWS på nyckeln. Gör det inte det är låset förmodligen utbytt.
- Säljaren: går telefonnumret i annonsen till ett oregistrerat kontantkort? Vill inte säljaren legitimera sig? Vill säljaren att ni träffas på en neutral plats? Det finns många varningssignaler som vittnar om att säljaren är oseriös. Ibland är det mindre uppenbart och ibland är det väldigt uppenbart, som när du får frågan om vilken färg du vill ha på cykeln.
Om jag köper en stulen cykel
Eftersom cykelstölder är så vanliga, får man ofta hör åsikten att det är OK att köpa en stulen cykel om man själv fått flera cyklar stulna. Förutom att det är brottsligt att köpa stöldgods så innebär det också att du sponsrar stölden av din egen cykel. Skulle du bli stoppad av polis och de upptäcker att cykeln är stulen kommer de att beslagta den. Du kan också bli åtalad för häleri. I de fall säljaren använder förfalskade kvitton kan köparen räknas som brottsoffer (bedrägeri) men då gäller det att cykeln inte sålts till ett orimligt lågt pris.
Köpa av cykelhandlare
Det finns en övertro när det gäller köp av begagnad cykel av en cykelhandlare. Alla cykelhandlare bryr sig inte om var cyklarna de köper in kommer ifrån. I vissa fall har det visat sig att cykeltjuvarna i själva verket jobbat på uppdrag av en cykelhandlare! Här gäller samma tumregel som vid privatköp: är det en nästan ny cykel som kostar orimligt lite är den förmodligen stulen. Enligt nya regler ska den handlare som säljer begagnade cyklar söka tillstånd hos Polisen och även föra bok över inköpta cyklar. Välj helst en cykelaffär som även säljer nya cyklar och har begagnade cyklar som ett komplement. Fråga också om de köper in cyklar kontant. Ett sätt för cykelhandlaren att undvika att köpa in stulna cyklar är att bara ta begagnade cyklar som inbyte vid köp av ny cykel. Cykeltjuvar är inte intresserade av att köpa ny cykel, de vill bara ha snabba cash.
Till sist en allmän uppmaning till alla som funderar på att köpa en begagnad cykel: är du det minsta osäker så köp inte cykeln. Om ingen köpte stulna cyklar skulle det inte stjälas cyklar!
Kommentarer
Helt sjukt med andra ord och vad jag vet har Triangeln kameror på alla vinklar så där kan ingen vara anonym men vanliga Svensson får väl inte veta detta förrän om 30år...