E.ONs cykelgarage


Nedfart till cykelgaraget


Cykelparkering är ett kapitel för sig. Ibland är det bra och ibland finns det inte ens plats för cyklar. E.ON i Malmö har tagit det hela ett steg längre och gjort ett speciellt cykelgarage åt sina anställda. Redan när huvudkontoret längs Regementsgatan byggdes på 50-talet fanns det ett cykelgarage. Därför blev det naturligt att även den nya byggnaden längs Carl Gustafs väg skulle få ett garage.
Huset är byggt i mitten på 80-talet och då det kalla kriget ännu var hett är utrymmet även ett skyddsrum. Det märks framförallt på den kraftiga dörren en bit innanför garageporten. Garaget är cirka 70 m2 och rymmer drygt 50 cyklar. Förutom att kunna parkera sin privata cykel kan de anställda låna en cykel de gånger de inte har sin egen med. Här finns även "personliga" lånecyklar som företagets trainees får använda under den period de är på företaget.
Innanför garaget finns det fyra omklädningsrum med dusch, två för herrar och två för damer.
I garaget finns förvaringsskåp för t ex cykelkläder och hjälm och ett torkskåp för att kunna torka blöta kläder. En kompressor finns för den som har lite luft i däcken. Något som saknas är verktyg för att kunna meka med cykeln men det är på gång.
Det enda som skulle kunna förbättras är när någon ska ut genom garageporten. Den som ska ut vet inte om det står någon utanför och kan bli överaskad när porten går upp. En kamera på utsidan och en bildskärm på insidan skulle lösa det och öka tryggheten.

Sammanfattningsvis är det här det bästa cykelgarage Cykla i Malmö har sett. Finns det då ingen smolk i glädjebägaren? Jo, när det nya garaget stod färdigt tyckte ansvariga att det gamla inte behövdes så det togs bort trots protester från personalen.


Den automatiska garageportenMed sitt passerkort kan alla anställda komma inGaraget är välanväntOmklädningsrum med duschDet är gott om förvaringsskåpEn kompressor finns för att kunna pumpa cykelnCykelparkeringen utanför huvudkontoret
Stort tack till EmmaLi Edenbrink och Erik Fischer för att jag fick komma och titta på ert fina cykelgarage. Förhoppningsvis kan det här inspirera andra företag och fastighetsägare att göra bättre parkeringsmöjligheter för cyklar. Eller känner du till ett bättre cykelgarage? Skriv till oss och berätta!

Kommentarer

Marcus sa…
Wow. Riktigt trevligt. Detta skulle man vilja se på fler ställen och i ärlighetens namn borde det inte vara så svårt att fixa.

Hos min gamla arbetsgivare fick vi ha våra cyklar i arkivet, först. Sen fick vi inte det eftersom det blev för smutsigt i gångarna, d.v.s. de gångarna där man tar in jordprover, fiskenät, fågelholkar o.s.v. Jag vet inte vilket som skitar ner mest, men det är nog inte cyklarna. Nu får vi ställa våra cyklar i överfulla cykelställ i stället.
Åse sa…
Jag blev superförtjust i garageporten, så smidigt.
Tack för inspirationen!